Вас цікавить імміграція до Канади?

Щороку 150.000 емігрантів стають громадянами Канади. Канадське громадянство настільки високо цінується, що важко повірити, що існує воно всього 5 десятиліть. До 1947 року канадці були підданими Об'єднаного Королівства Великобританії.

Подавати прохання на громадянство можуть особи, що досягли 18 років і мають офіційний статус постійного жителя. Обов'язковою умовою є проживання в Канаді щонайменше трьох років із чотирьох вчасної подачі заяви на одержання громадянства. Якщо протягом цих чотирьох років ви жили в Канаді без статусу постійного жителя, то вищевказаний часовий відлік почнеться тільки після того, як ви одержите цей статус. Це стосується, наприклад тих, хто в'їхав у Канаду по студентській візі. Інформацію про те, що потрібно робити, щоб мати можливість подати заява на статус громадянина можна одержати в Call Centre (див. телефони наприкінці цієї глави).

У Канаді питаннями громадянства займається Міністерство по Громадянству й Імміграції Канади. Ця установа оформляє канадське громадянство, надає докази про наявність канадського громадянства й робить пошук записів по канадському громадянству.

Основні вимоги, для одержання канадського громадянства:

  1. Для дорослих:
    1. Бути старше 18 років,
    2. Бути постійним жителем Канади,
    3. Прожити в Канаді, принаймні, 3 роки з останніх 4 років, до подачі заяви на громадянство,
    4. Бути здатним спілкуватися на англійській або французькій мові,
    5. Показати знання про Канаду, права й обов'язки канадських громадян.
  2. Для дітей:
    1. Бути постійним жителем Канади (3-х літній період проживання не є обов'язковим).

Ви повинні знати англійську або французьку - офіційні мови Канади. Рівень знання повинен бути достатнім для вільного спілкування. Це відноситься як до усної, так і до письмової грамотності.

Ви повинні знати права й обов'язки канадців, розбиратися в історії, географії й політичному устрої країни. Про все це розповідає книга A Look at Canada, що видається всім, що звернулися із заявою на одержання статусу громадянина. Ознайомившись із цією брошурою, ви повинні будете відповісти на всі питання, які будуть вам задані при тестуванні в процесі розгляду вашої заяви. Процес розгляду вашої заяви займає кілька місяців.

A Look at Canada ви одержите після заповнення аплікаційних форм і відповідної оплати. Із цього моменту ви маєте готуватися до тестування. У тестуванні беруть участь апплікати, що відповідають основним вищевказаним вимогам і мають вік від 18 до 59 років.

Дітям немає необхідності проживати в Канаді протягом трьох років. Батько дитини, що не досягла 18 років, може клопотатися про її статус громадянина відразу ж, як тільки в дитини буде статус постійного жителя. До цього моменту батько вже повинен мати статус громадянина або подати заяву на його одержання. Діти не проходять письмове тестування.

Ви не можете стати канадським громадянином якщо:

  • Були умовно засуджені або перебували під слідством протягом останніх чотирьох років.

    Перебували під слідством протягом останніх трьох років, або вам було заявлено про депортацію, і ви в даний момент не можете перебувати в Канаді.

  • Маєте пред'явлене обвинувачення у військових злочинах або злочинах проти людства.
  • Були позбавлені канадського громадянства протягом останніх п'яти років.

Всім, хто звертається із заявою на одержання громадянства Канади необхідно буде заповнити спеціальну форму "Application for Citizenship" на себе й на всіх дітей. Під час подачі заяви варто дуже уважно заповнювати всі графи цих форм, особливо тих, що стосуються можливої причетності до кримінального минулого, тому що всі дані будуть перевірені поліцією до того, як буде отримане громадянство. Буде також перевірена легальність прибуття в Канаду. Тому, якщо у вас є якісь сумніви або питання, краще заздалегідь звернутися за консультацією, подзвонивши в Citizenship and Immigraton Canada Call Centre. Тут же ви можете уточнити строки подачі на громадянство, якщо ви в'їхали в Канаду по візі (наприклад, студентської або робочої).

При проходженні тестування потрібно пред'явити оригінали. Необхідними документами є: Immigration Landing Record (IMM 1000).

Два ідентифікаційних документи, що засвідчують вашу особистість - водійське посвідчення й банківська або медична картка.

Дві ваших фотографії спеціального формату, знятих протягом останнього року. На зворотному боці фотографій фотограф, що знімав вас, проставить свій штамп із вказівкою його імені й адреси, а також дати зйомки, а ви розпишетеся в тім, що на фотографії - саме ви. Діти старше 14 років теж підписують свої фотографії.

Чек на зроблену оплату за надавані послуги.

Вам буде вислане повідомлення про дату й час проходження тестування. Під час тестування буде виявлене ваше знання англійської або французької мов, а також осмислення вами інформації, викладеної в книзі A Look at Сanada.

Якщо ви відповідаєте вимогам, необхідним для того, щоб стати громадянином Канади, вам повідомлять про час і місце, де ви зможете брати участь в урочистій церемонії одержання громадянства, де вам буде вручений сертифікат громадянина, що представляє собою невелику картку, що ідентифікує вас як громадянина Канади. Будучи громадянином Канади, ви можете звернутися за одержанням канадського паспорта.

Право на одержання паспорта має кожен громадянин Канади. Канадський паспорт дозволяє подорожувати без віз у більшість країн світу. Анкети для оформлення можна одержати в бюро подорожей, поштових відділеннях й паспортних бюро. Заява на одержання паспорта й фотографія повинні бути завірені особою, що підтверджує ідентичність заявника. Такою особою може бути, приміром, сімейний лікар, адвокат, священик. Більше докладну інформацію можна одержати по телефоні 416 - 973-3251.

Паспортні бюро

Загальні відомості:
тел 416-973-3251
Downtown
74 Victoria St., # 300

North York
Joseph Shepard
Building, 4900 Yonge St., третій поверх

Scarborough
Scarborough Town Centre,
200 Town Centre Court, # 828

Brampton
Brampton Civic Centre,
150 Central Park Dr., # 305

Кілька типових питань і відповідей

Скільки часу проходить між тестуванням й участю в церемонії присяги й одержання громадянства?

Звичайно кілька тижнів. Всім учасникам урочистої церемонії одержання громадянства приходять письмові повідомлення про місце й час проходження церемонії.

Що робити, якщо апплікант поміняє місце проживання після того, як подав заяву на одержання статусу громадянина?

Зв'язатися з Call Centre і повідомити про зміну адреси.

Що робити, якщо відмовлено в прийомі документів?

Якщо аппликант не відповідає вимогам, пропонованим до одержання їм статусу громадянина, йому висилається лист із поясненням причин відмови й необхідних дій для виправлення положення.

Чи будуть у випадку відмови повернуті гроші?

Повертається частина суми, заплачена у вигляді мит, а саме 100 CAD на дорослого. Дитина не може бути громадянином доти, поки один з батьків не одержить статус громадянина. Мито за дітей не повертається.

Чи може не рідний батько клопотатися про одержання громадянства для своєї дитини?

Якщо ви всиновили (удочерили) дитину, ви можете клопотатися про одержання їм статусу громадянина Канади під час направлення свого клопотання або вже будучи громадянином. Якщо ви є офіційно визнаним опікуном, батьки дитини повинні бути громадянами до того, як ви будете клопотатися про громадянство дитини.

Я є громадянином іншої країни. Чи втрачу я своє дійсне громадянство у випадку, якщо стану громадянином Канади?

Будучи громадянином Канади, ви можете зберегти за собою право залишатися громадянином своєї колишньої батьківщини, однак деякі країни не дозволяють залишатися їхніми громадянами у випадку одержання статусу громадянина Канади. У кожному конкретному випадку варто проконсультуватися у відповідних офіційних органах.

Чи можу я бути громадянином Канади й не знати про це?

Якщо ви народилися в Канаді - Ви є її громадянином. Ви також є громадянином Канади, якщо народилися в будь-якій іншій країні після 15 лютого 1977 р. й один з ваших батьків був громадянином Канади під час вашого народження.

За додатковою інформацією звертайтеся в Call Centres:

У Монреале
тел. 514-496-1010

У Торонто
тел. 416-973-4444

У Ванкувері
тел. 604-666-2171

В інших областях Канади
тел. 1-888-242-2100

Не на території Канади із всіх питань одержання громадянства варто звертатися в найближчі Канадські Посольства або Консулати.

Copyright © Emigrant.ca, 2005-2017