Вас цікавить імміграція до Канади?

Імміграція в Канаду

Англійська мова

Імміграція в Канаду

Що таке канадська імміграційна віза?

Це документ, що дозволяє його власникові в'їхати в Канаду, жити в будь-якому місці Канади й надає право на легальне працевлаштування на території цієї країни. Також імміграційна віза є документом, що підтверджує статус постійного жителя Канади (Landed Immigrant Status). Цей статус дає ті ж права й обов'язки, що й у громадян Канади, за винятком виборчого права й права бути обраним. Власник цього статусу може його втратити, якщо він відсутній у Канаді більше встановленого строку або вчинить злочин.

Який прохідний бал по категорії Skilled Worker Class (Кваліфіковані працівники)?

Поточний прохідний бал по категорії Skilled Worker Class (Кваліфіковані працівники) - 67 балолов.

Хто в родині повинен подати заяву на професійну імміграцію, бути головним заявником?

Головним заявником стає той член родини, що може набрати більше балів і краще володіє англійською й/або французькою мовою. Треба пам'ятати, що особисті дані претендента на імміграційну візу мають вирішальне значення для всього процесу імміграції, тому що у випадку одержання позитивного результату або провалу заявника, результат автоматично поширюється на всю родину. Під родиною мається на увазі чоловік, дружина і їхні неповнолітні діти до 22 років

Як самостійно почати імміграційний процес?

Посилаєте в консулат, що перебуває у вашій країні запит, у якому повідомляєте про своє бажання звернутися до них як претендент на імміграцію по тій категорії, що Ви обрали. Під запитом ми маємо на увазі просто звичайний лист, складений з дотриманням ділового стилю, і в якому у вільній формі й коротко потрібно викласти своє бажання - ви хочете іммігрувати в Канаду по такий-то категорії, указуєте категорію імміграції, і своє бажання одержати необхідний пакет документів для початку процесу імміграції. Лист можна відправити звичайною поштою або факсом. Уникайте довгих розповідей. Повинен бути короткий виклад того, що ви хочете - не розповідайте нічого іншого, що не стосується в цей момент справи. Не забудьте вказати кількість членів родини (до речі, є нюанси при наявності дітей від першого шлюбу), щоб працівник консульства зміг вислати Вам потрібну кількість анкет.

Якщо ж у вас є доступ в Інтернет, то ви можете завантажити всі імміграційні форми з Інтернету, роздрукувати з гарною якістю (не використовуйте матричні принтери) і заповнити. Для заповнення можна використати Adobe Acrobat. Але звертатися в консулат всерівно необхідно, тому що форму для здійснення платежу через Інтернет завантажити не можна, це папір з оригінальним штрих-кодом і для платежу необхідно одержати оригінал з консулату.

Потім потрібно заповнити анкети, внести оплату згідно імміграційного прейскуранта, вислати анкети й квитанцію про оплату, а також всі необхідні супровідні документи по зазначеному Вам адресі.

Потім необхідно буде здати іспит, що підтверджує рівень володіння англійською або французькою мовами (інтерв'ю практично повністю замінено іспитом) і вислати в консулат підтвердження про це. Пройти медичну комісію й одержати візу. От і все.

На перший погляд все просто, зібрав документи, заповнив форми й усе. Але є величезна кількість різного роду тонкощів, починаючи з того, по якій професії заявляти себе на імміграцію, як правильно заповнити анкети, що вказувати в анкетах, а що ні. Адже кожне слово значить більше, ніж ви можете собі представити, як і де перевести документи, якщо це необхідно, як готуватися до іспиту на підтвердження рівня володіння мовою і якщо необхідно, як триматися на інтерв'ю, можливі питання й оптимізовані відповіді. І так далі. Багато всього. Але Ваш перший крок при самостійній імміграції - виберіть консулат і запросіть анкету.

Як довго буде розглядатися мій випадок?

Кожен випадок індивідуальний. Час, що потрібний для його розгляду, залежить від ряду факторів, найбільш важливими є: число заяв, що надходять у консулат на одержання візи й складності, пов'язані з підтвердженням зазначеної в них інформації. Заяви обробляються в порядку, у якому вони отримані й не існує інших можливостей для позачергового розгляду заяви, незалежно ні від яких обставин. У цей час розгляд справи в Москві й Києві займає від 15 місяців і до 3 років.

Які розміри мит, що стягуються Канадським посольством?

Плата за розгляд справи (Application Processing Fee) становить $500 (CAD) за кожного дорослого (особи старше 19 років), $100 (CAD) за особи у віці молодше, ніж 19 років. Оплата Application Processing Fee здійснюється при подачі документів у консулат. У випадку одержання схвалення по Вашій справі стягується також мито за в'їзд у Канаду (Right of Landing Fee) у розмірі $975 (СAD) за кожну особу старше 19 років.

Яку суму необхідно мати до моменту виїзду в Канаду?

Для одержання імміграційної візи необхідно мати на рахунку в західному банку 10,000 (CAD) на головного заявника, 12,000 (CAD) - на родину із двох чоловік. На родину із трьох чоловік - 14,000 (CAD), чотирьох - 16,000 (CAD).

Чи можна відправляти документи поштовими службами типу DHL або звичайною поштою?

Можна відправляти як завгодно. Головне, щоб ви були впевнені в доставці (відправляйте з повідомленням). І завжди майте повний комплект ксерокопій усього, що відправляєте. Зберігайте всі чеки й квитанції. Вам на місці потрібно вирішувати самим, чим надійніше відправляти. Якщо ж мова йде всього лише про запит на одержання анкет, то його простіше відправити факсом.

Чи обов'язково подавати документи за місцем проживання (росіянам - у Москві, українцям - у Києві й т.д.)?

З 1-го травня 2003 року Імміграційне Законодавство Канади скасовує можливість самостійного вибору місця реєстрації імміграційного файлу. Починаючи з 1-го травня 2003 реєстрація імміграційного файлу можлива тільки в консульському відділі країни проживання заявників. Для жителів України реєстрація імміграційного файлу здійснюється в консульстві в Києві, для жителів Росії - у Москві. У випадку відсутності консульства у Вашій країні (Білорусія , Чехія , Казахстан і багато інших країн, ті, що не мають консульських відділів посольства Канади ) реєстрація файлу можлива по територіальній ознаці приналежності до того або іншого консульства Канади.

І мій чоловік й я повинні відповідати вимогам кваліфікації?

Тільки основний претендент повинен відповідати кваліфікації. Людина, яка має кращий шанс, щоб відповідати встановленим вимогам, повинна бути заявлена як основний претендент.

Чи існують відмінності в імміграційному процесі для різних провінцій у Канаді?

Поряд з федеральною програмою, провінції мають свої власні імміграційні програми (Квебек, Манитоба, Нью-Брансуик, Нью-Фаундленд, Саскачеван, Британська Колумбія), що розрізняються системою підрахунку балів і пропонованими до претендентів вимогами. Найбільший інтерес представляють тільки програми провінцій Квебек і Манітоба.

Після одержання імміграційних віз чи можна в'їхати в Канаду спочатку одному члену родини, а вже потім і всім іншим?

У кожній імміграційній візі є дата закінчення її дії, до витікання якої потрібно в'їхати в Канаду. Імміграційне законодавство дозволяє, щоб спочатку в'їхав головний заявник, а інші члени родини можуть приїхати пізніше, але обов'язково до закінчення терміну дії візи постійного резидента.

Як впливає на імміграційний процес придбання нерухомості в Канаді?

Поки Ви не стали постійним жителем (Permanent Resident), придбання нерухомості не дає Вам ніяких переваг, тобто не допомагає й не заважає Вашій імміграції. Більше того, якщо Ви захотіли в цей час в'їхати в Канаду по гостьовій візі, у чиновників є більше причин для відмови. Що стосується підприємців-антрепренерів, які вже живуть у Канаді, вкладення грошей у нерухомість не дозволить зняти умови, що існують для цього класу іммігрантів, тому що влада не вважає такого роду бізнес активним. Важливим є не володіння нерухомістю, а річний доход людини й стабільний заробіток.

Що із себе представляє нова Картка Постійного Жителя (Permanent Resident Card)?

Нова картка постійного жителя дається всім іммігрантам, які стали постійними жителями Канади після 28 червня 2002. Ті постійні жителі, які одержали цей статус раніше, можуть звертатися за карткою постійного жителя, починаючи з вересня 2002.

У більшості випадків ця картка дійсна протягом 5 років, і при необхідності може бути відновлена після закінчення цього періоду часу. У деяких випадках картка постійного жителя може бути видана тільки на 1 рік. Без дійсної картки постійного жителя після 31 грудня 2003 ніхто з постійних жителів не може в'їхати в Канаду. Тому всі постійні жителі повинні цю карту оформити.

Куди краще їхати (місто, провінція...)?

Питання гарне, але вимагає занадто докладної відповіді. Якщо коротко, є два головних міста, куди їдуть росіяни:

Монреаль - неформальний центр провінції Квебек. Провінція франкомовна з явно вираженими сепаратистськими тенденціями. Життя в Монреалі не дуже дороге. Місто більше схильне до європейських традицій і стилю.

Торонто - неформальна столиця Канади. Безсумнівно - економічна й бізнес-столиця. Максимальна кількість пропозицій з роботи саме тут. З ділової точки зору - гарне місто. Разом з тим одне з найдорожчих міст у Канаді. Клімат набагато тепліше, ніж у Монреалі.

Чи легко влаштуватися на роботу?

Зовсім по різному. Між іншим, це стосується і програмістів. Не тіште себе ілюзіями. Основні критерії - гарна англійська і канадський стаж роботи. Тобто для реальної роботи потрібна англійська мова, це раз. По-друге, радянські дипломи тут прирівнюються формально до канадського рівня освіти, але тільки формально - реально вони не мають ніякої цінності. Навіть дипломи МГУ, МИФИ й МАИ. Проте, при наполегливості й рухливості - всі складності розв'язувані. А одержавши першу роботу - Ви вже зможете набагато більш легко рухатися вище.

Чи виплачує уряд допомогу хоча б перший час?

Ні. Саме перший час не виплачує. На якийсь час Ви зобов'язані привезти гроші з собою. Після закінчення шести місяців, якщо за цей час Вам не вдалося знайти роботу, Ви можете претендувати на одержання соціальної допомоги. Також, коли Ви звернетеся за допомогою, буде незайвим знати, що Вас безсумнівно запитають, і не тільки запитають, а попросять підтвердження - чим Ви займалися ці шість місяців, які спроби із пошуку роботи вживали. Чи відвідували школу англійської, які-небудь курси, програми, як шукали роботу, якщо шукали, то в які суспільні або інші організації зверталися з метою допомоги в пошуку роботи і т.д

Коли я можу одержати канадське громадянство?

Після того як ви прожили в Канаді 3 роки в статусі постійного жителя (на практиці виходить завжди довше - близько 4х років).

Я одержав відмову на інтерв'ю. Коли я можу повторно подати клопотання?

Хоч наступного дня. Але спочатку необхідно довідатися причину відмови.

Чи можу я одержати дозвіл на роботу?

Щоб одержати дозвіл на роботу, більшість людей має потребу в job -offer. Перед одержанням Вами job-offer'a, Канадський роботодавець повинен затвердити його в Департаменті з Розвитку Людських Ресурсів Канади (HRDC). Роботодавець повинен довести, що не знайшлося канадців, що бажають і здатні виконати цю роботу. Роботодавці зобов'язані подати оголошення про наявну вакансію й почати всі спроби знайти канадського працівника. Це робиться для того, щоб захистити канадський ринок праці й брати на вільні вакансії канадців. Для деяких областей, наприклад, галузей "високих технологій" промисловості, у Канаді не вистачає своїх людських ресурсів, щоб зайняти наявні вакансії. Спеціальна урядова програма дозволяє іноземним працівникам, що працюють в області "високих технологій" в'їжджати в Канаду швидко, щоб заповнити ці робочі місця.

Чи мушу я побувати в Канаді перед тим, як подавати заяву про імміграцію?

Заявникам у класі професійної імміграції немає необхідності приїжджати в країну до подачі заяви

Англійська мова

Що таке IELTS?

IELTS розшифровується як International English Language Testing System. Це вичерпний тест, розроблений, щоб оцінити здатність людей, для яких англійська не є рідною мовою, використати мову і навчатися або подавати заяву на імміграцію. IELTS спільно підтримують The University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES), The British Council й IDP Education Australia: IELTS Australia

Навіщо потрібно здавати IELTS?

Тест IELTS необхідно здавати всім, хто планує подавати на ПМЖ у Канаду, Австралію або Нову Зеландію, вступати на навчання в канадські, австралійські, новозеландські, британські або ірландські університети

Що собою представляє IELTS?

Існують 2 різних модулі тесту IELTS:

  • Academic модуль.
    Цей модуль для тих, хто збирається вчитися або працювати за професією, де язикові вимоги дуже високі. Наприклад, у медицині, юриспруденції. Таким чином, якщо Ви збираєтеся вступати, скажемо, в Cambridge або Oxford, то дерзайте й здавайте IELTS Academic module.
  • General module.
    Ціль цього модуля полягає у виявленні загального рівня англійської мови. Цей модуль підходить для людей, які збираються на навчання більше практичного характеру (наприклад, кухарі, менеджера), і для більшості (але не для всіх) людей, які звертаються у відділи імміграції посольств Канади, Австралії й Новій Зеландії.

Як оцінюється IELTS?

Результати тесту IELTS оцінюються по бальній системі від 0 до 9 у кожному із чотирьох модулів. За результатами оцінки модулів виводиться середній бал.

Нижче наведені описи кожної з дев'яти оцінок.

9 - Expert user: Повне володіння мовою: адекватне, точне, швидке й повне розуміння.

8 - Very good user: Повністю володіє мовою, лише випадкові несистематичні неточності й невідповідності. У незвичних ситуаціях може виникнути нерозуміння. Добре підтримує складну детальну аргументацію.

7 - Good user: Володіє мовою, незважаючи на випадкові неточності, невідповідності й недорозуміння в деяких ситуаціях. В основному добре володіє складною мовою й розуміє детальні пояснення.

6 - Competent user: В основному ефективне володіння мовою, незважаючи на неточності, невідповідності й недорозуміння. Може використовувати й розуміти досить складну мову, особливо в знайомих ситуаціях.

5 - Modest user: Частково володіє мовою, загальні розуміння змісту в більшості ситуацій, незважаючи на безліч помилок. Може підтримувати спілкування в знайомих ситуаціях.

4 - Limited user: Володіння обмежене знайомими ситуаціями. Часті проблеми в розумінні й вираженні. Нездатний використовувати складну мову.

3 - Extremely limited user: Виражає й розуміє тільки загальний зміст у дуже знайомих ситуаціях. Часті провали в спілкуванні.

2 - Intermittent user: Неможливе реальне спілкування, крім самого базового, з використанням окремих слів або коротких формулювань у знайомих ситуаціях і першій необхідності. Серйозні труднощі в розумінні усної й письмової мови.

1 - None user: Власне кажучи, не має здатності до використання мови, крім деяких окремих слів.

0 - Did not attempt the test: Неможливо оцінити рівні знань

Який прохідний бал по тесту IELTS?

Єдиного прохідного бала не існує. Кожна організація, що вимагає надання результатів тесту IELTS, встановлює свої вимоги. Так, у цей час, для подачі заяви на постiйне мiсце проживання у Новій Зеландії по загальній категорії основний заявник повинен здати IELTS із середнім балом не нижче 5. Для постiйного мiсця проживання у Канаду не менш 7 балів. В Австралію потрібен прохідний бал по тесту не менш 5. Для навчання й роботи, прийнятний результат може коливатися від 4 до 7 балів, залежно від спеціальності й профілю навчального закладу.

Яка структура тесту IELTS?>

Тест IELTS складається з 4 модулів загальна тривалість тесту 2 години 45 хвилин:

  • Listening
    (аудіювання, що перевіряє сприйняття англійської мови на слух). 4 завдання (40 питань) тривалість 30 хвилин;
  • Reading
    (читання, що перевіряє сприйняття й розуміння текстів). 3 завдання (40 питань) тривалість 60 хвилин;
  • Writing
    (писання, що перевіряє навички у викладі своїх думок у письмовому вигляді). 2 завдання (не менш 150 й 250 слів відповідно) тривалість 60 хвилин;
  • Speaking
    (бесіда з екзаменатором, що перевіряє навички усного мовлення й ведення діалогу). Тривалість 10-15 хвилин.

Як говорилося раніше, існує 2 варіанти тесту IELTS - загальний й академічний. Відрізняються вони тільки завданнями з читання й писання. Для імміграції й працевлаштування, як правило, досить здачі загального варіанта тесту. Для вступу в навчальні заклади переважніше здавати академічний тест.

Де й коли можна здавати іспит IELTS?

Іспити проводяться кілька разів на місяць в офісах Британської Ради в Москві, Санкт-Петербурзі, Києві. Точні дати можна довідатися за телефоном.

У випадку невдалої здачі - повтор тільки через 3 місяці. Комп'ютери у відділеннях Британської Ради в усьому світі зв'язані в мережу, тому наступного дня полетіти здати іспит у Китай - не вдасться. Сертифікат дійсний 2 роки.

Адреси центрів зі здачі IELTS:

Україна
Київ, вул. Григорія Сковороди, 4/12
Телефон: (044) 490-5600
Факс: (044) 490-5602
Email: ielts@britishcouncil.org.ua Web: http://www.britishcouncil.org.ua

Росія
Москва, вул. Миколаївська, 1
Телефон: (095) 234-0201, 234-0209
Факс: (095) 234-0205, 975-2561
Email: examinations@britishcouncil.ru
Web: http://www.britishcouncil.ru

Санкт-Петербург, Фонтанка, 46
Телефон: (812) 325-6074
Факс: (812) 325-6073

Яка вартість іспиту IELTS?

У Британському консульстві в Києві, Україна - 75 англійських фунтів (це близько 650 грн).
У Британському консульстві в Москві або Санкт-Петербурзі, Росія - 80 англійських фунтів.

Реєстрація й оплата здійснюється за 10 днів до іспиту (причому жителі інших міст можуть внести гроші безпосередньо в день іспиту).

Де краще проходити підготовку до IELTS?

Для початку визначите свій рівень знань. І звідси вирішуйте, що ж Вам все-таки потрібно. Не хочу рекламувати тут школи, курси. Краще готуватися в самій Британській Раді. Їхні курси дають гарну й цілеспрямовану підготовку. Деякі їдуть на підготовку в англомовні країни, що досить дорого. Хоча, напевно, легше звикнути до мови, коли кілька днів живеш в англомовній країні і на ній постійно спілкуєшся.

Корисно також скористатися послугами репетитора. Але спочатку потрібно знайти таку людину (краще, носія мови), що насправді розбирається в тесті, а не просто випускника ін'язу, що прочитав книжку про IELTS.

Copyright © Emigrant.ca, 2005-2017