Вас цікавить імміграція до Канади?

Для поїздки в Канаду громадянам Росії, СНД і ряду інших країн необхідний дозвіл на в'їзд у країну, тобто віза тимчасового відвідування Канади.

Щоб одержати візу тимчасового відвідування Канади, заявник повинен довести представникові Міністерства Імміграції Канади, що затримається в країні рівно на стільки, скільки зажадає мета його візиту, і що виявившись на території Канади, не стане вживати кроків для одержання виду на постійне місце проживання по тій або іншій імміграційній програмі. Крім того, заявник повинен надати докази стабільності свого матеріального становища, і переконати імміграційного офіцера в тому, що має досить коштів на увесь час перебування в Канаді.

При розгляді прохання на одержання візи тимчасового відвідування випливають фактори, що будуть прийматися до уваги:

  • мета й тривалість візиту в Канаду
  • наявність родичів і друзів у Канаді
  • попередні поїздки в Канаду
  • попередні закордонні поїздки
  • попередні звернення до посольств різних країн із проханням про видачу візи
  • родинний стан
  • наявність стабільного доходу
  • фінансова заможність
  • наявність нерухомості

Візи тимчасового відвідування бувають однократними й багаторазовими. Термін дії однократної візи становить 6 місяців від дня приїзду в Канаду, багаторазові ж візи видаються на більш тривалий строк. Хочемо звернути вашу увагу на те, що при відвідуванні Канади строком більше 6 місяців, заявникові буде потрібно пройти медичну комісію.

Існує три типи віз тимчасового відвідування Канади:

  • гостьова
  • робоча
  • студентська

Гостьова віза

Гостьова віза надає Вам право перебувати в Канаді строком до шести місяців, відвідувати курси англійської або французької мови тривалістю до трьох місяців. Право на роботу або інший вид навчання така віза не надає. Безкоштовне медичне обслуговування на гостів країни не поширюється, тому Вам належить знайти приватну страховку на увесь час перебування в Канаді по гостьовій візі.

За гостьовою візою в Канаду варто звертатися в наступних випадках:

  • для відвідування канадського друга або родича
  • для туристичної поїздки
  • для ділової поїздки

Для оформлення гостьової візи в Канаду буде потрібно:

  1. Закордонний паспорт із терміном дії не менш 3-х місяців після закінчення терміну дії візи.
  2. Дві чорно-білі або кольорові фотографії паспортного розміру, зроблені не раніше, ніж за 6 місяців до подачі заяви.
  3. Анкета для одержання гостьової візи в Канаду.

Для оформлення гостьової візи в Канаду за запрошенням друга або родича додатково буде потрібно :

  1. Лист-запрошення з Канади, у якому повинні бути зазначені ім'я, адреса й телефон сторони, що запрошує.
  2. Копія канадської імміграційної візи або копія картки постійного резидента Канади, або документальне підтвердження канадського громадянства сторони, що запрошує.
  3. Копія останнього повідомлення (Notice of Assessment), отриманого стороною, що запрошує, з Міністерства по податковим зборам Канади, або інші докази її фінансової заможності.
  4. Лист від роботодавця особи, що запрошує Вас, із вказівкою його/її посади, з якого часу він/вона працює в даному місці і його/її зарплати.
  5. Лист із Вашого місця роботи із вказівкою Вашої посади, з якого часу Ви працюєте в даному місці, зарплати й дозволи на відпустку для поїздки в Канаду. Якщо Ви є одруженим, надайте лист із роботи Вашого(їй) дружини.
  6. Оригінал трудової книжки або копію, завірену Відділом Кадрів за місцем Вашої роботи.

Для оформлення туристичної візи в Канаду додатково буде потрібно:

  1. Опис маршруту Вашої поїздки, включаючи документи про замовлення квитків і готелю.
  2. Доказ наявності коштів для Вашої поїздки.
  3. Лист із Вашого місця роботи із вказівкою Вашої посади, з якого часу Ви працюєте в даному місці, зарплати й дозволи на відпустку для поїздки в Канаду. Якщо Ви є одруженим, надайте лист із роботи Вашого(їй) дружини(чоловіка).
  4. Оригінал трудової книжки або копію, завірену Відділом Кадрів за місцем Вашої роботи.

Для оформлення ділової візи в Канаду додатково буде потрібно:

  1. Лист-запрошення від компанії, що запрошує, або організації(й) у Канаді. У даному запрошенні варто вказати назву канадських компаній, з якими Ви плануєте зустрітися. Також необхідно вказати ім'я співробітника, з яким можна зв'язатися, адресу компанії, контактний номер телефону або факсу, ціль поїздки.
  2. Лист із Вашого місця роботи із вказівкою Вашої посади, з якого часу Ви працюєте в даному місці, зарплати й мети Вашої поїздки в Канаду.
  3. Оригінал трудової книжки або копію, завірену Відділом Кадрів за місцем Вашої роботи.

Робоча віза

Для фахівців, що збираються працювати в Канаді на постійній основі, необхідно оформити програму незалежної (професійної) імміграції в Канаду. Якщо ж фахівець має намір працювати в Канаді протягом короткого строку, йому необхідно одержати дозвіл на роботу. Дозвіл на роботу не видається тим людям, які перебувають у процесі пошуку роботи. Дозволу на роботу видаються тільки тим, хто має конкретну пропозицію про роботу, де зазначені конкретний роботодавець і строк тимчасового наймання.

Відносно більшості робочих місць, процес одержання робочої візи починається з того, що канадський роботодавець повинен звернутися в найближчий за місцем проживання центр Міністерства по розвитку трудових ресурсів Канади (HRSDC), щоб одержати дозвіл на запрошення закордонного фахівця на роботу. Міністерство повинне визначити, чи відповідає дане запрошення на роботу Канадським трудовим нормам, і підтвердити, що в Канаді відсутній кваліфікований фахівець - громадянин або постійний резидент Канади, що міг би працювати на посаді, запропонованій закордонному фахівцеві.

Деяким категоріям заявників, наприклад, старшому керівному складу, священикам, співробітникам посольств або спортивних арбітрів, не потрібна попередня згода Міністерства.

Якщо заявник має намір працювати в провінції Квебек, йому може також знадобитися Сертифікат згоди на надання тимчасової роботи (CAQ), виданий Імміграційною службою Квебека.

Для одержання дозволу на роботу заявник повинен переконати візового офіцера в тім, що він має намір дотримувати умов тимчасового перебування в країні й покинути Канаду по закінченні трудового контракту. При розгляді заяви на одержання дозволу на роботу будуть прийняті до уваги всі попередні поїздки й раніше подані заяви. Велику увагу буде приділено фінансовому становищу заявника, щоб переконатися в тому, що він не звернеться за матеріальною допомогою до уряду Канади.

Важливо, що чоловік і жінка й діти-утриманці закордонних фахівців також мають право на одержання дозволу на роботу й навчання, якщо вони мають намір шукати роботу або відвідувати навчальний заклад у Канаді. У випадку одержання дозволу на роботу для чоловіка (дружини), дозвіл Міністерства по розвитку трудових ресурсів Канади (HRSDC)не потрібно.

Студентська віза

Якщо Ви хочете вчитися в Канаді, Ви повинні одержати й візу тимчасового жителя й студентську візу. Віза тимчасового жителя - це офіційний документ, що видається візовим відділом за межами Канади. Вона вклеюється у Ваш паспорт для демонстрації того, що Ви виконали всі вимоги, необхідні для в'їзду в Канаду як тимчасовий житель. Подача заяви на візу тимчасового жителя й студентську візу відбувається одночасно. Візовий відділ видасть Вам візу тимчасового жителя й студентську візу для того, щоб Ви могли в'їхати в Канаду як студент.

Якщо Ви не є громадянином або постійним жителем Канади, або членом родини вповноваженого іноземного представника в Канаді (працівники посольств, консульств й інших офіційних установ), або членом родини службовців у збройних силах країни, що приймають участь в угоді Visiting Forces Act, Ви повинні одержати студентську візу для навчання в Канаді.

Перш ніж Ви подасте заяву на студентську візу, Вам необхідно одержати письмове підтвердження про зарахування від навчального закладу Канади.

Вимоги для одержання студентської візи

Ви повинні переконати співробітника візового відділу, що маєте намір перебувати в Канаді тимчасово відповідно до Канадського Законодавства по Імміграції й Захисту Біженців. Ви також повинні:

  1. Показати, що Ви маєте намір покинути Канаду по закінченні Вашого навчання;
  2. Мати офіційне підтвердження про Ваше зарахування на курс навчання в канадський навчальний заклад;
  3. Показати, що у Вас є фінансові засоби для того, щоб оплатити навчання, проживання й зворотні квитки для себе й супровідних Вас членів родини;
  4. Показати, що Ви є законослухняним громадянином і не маєте кримінальних судимостей (Ви можливо повинні будете представити довідку із правоохоронних органів Вашої країни);
  5. Не спричиняти ризик для безпеки Канади
  6. Надати будь-які додаткові документи, які зажадає співробітник візового відділу, що розглядає Вашу заяву на візу;
  7. Пройти медичну комісію якщо буде потреба.

Умови студентської візи

Працівник візового відділу може змінити або скасувати умови Вашої студентської візи. Приклади умов студентських віз:

  1. Вид навчання й вид курсу навчання, на який Ви можете бути зараховані,
  2. Навчальний заклад, у якому Ви можете вчитися,
  3. Місце розташування навчання,
  4. Час і період навчання,
  5. Час і місце, де Ви повинні будете пройти медичну комісію або обстеження,
  6. Час і місце, де Ви повинні будете представити доказ про виконання умов візи,
  7. Заборона на роботу,
  8. Період Вашого перебування в Канаді.

Медична комісія

У деяких випадках Вам буде необхідно пройти медичну комісію. Співробітник візового відділу повідомить Вам, чи потрібно Вам проходити медичну комісію й надасть Вам інструкції про те, як це зробити. Проходження медичної комісії може додати 3 місяці до періоду розгляду Вашої заяви.

Місце подачі заяви

Заява на студентську візу разом з усіма супровідними документами й відповідною оплатою за розгляд заяви необхідно подати у візовий відділ Канадського консульства у Вашій країні проживання.

Медична страховка

При подачі заяви на студентську візу кандидатам повідомляється про наявність приватної медичної страховки до приїзду в Канаду. Тільки дві провінції в Канаді надають лікування іноземним студентам (Saskatchewan и Northwest Territories). Провінції British Columbia, Alberta, і Nova Scotia частково покривають лікування, але тільки після різних періодів очікування. Приватна медична страховка є умовою для одержання візи для іноземних студентів.

Однак одержання студентської візи не залежить від того, має студент страховку чи ні.

Фінансові засоби для студентів

Перш ніж студентська віза буде видана, візовий офіцер повинен бути впевнений, що студент має досить фінансових засобів для оплати за навчання, переїзд (в і з Канади), включаючи витрати на проживання для себе всіх супровідних членів родини без необхідності роботи в Канаді.

Необхідно, щоб студент продемонстрував фінансову можливість оплати за навчання в перший рік, незалежно від тривалості курсу, на який студент зарахований. Іншими словами, один студент, зарахований на 4-х літній курс вищої освіти з річною оплатою 15.000 доларів, повинен продемонструвати наявність 15.000, а не 60.000, які необхідні для оплати 4-х років навчання. Також візовий офіцер оцінює ймовірність фінансування в наступні роки, наприклад, якщо батьки працюють, стипендія надана не більш ніж на 1 рік.

При розгляді заяви на студентську візу приймаються в увагу такі джерела фінансування як стипендії, фінансова допомога або інша допомога, що надають родичі в Канаді. Іноземні студенти в Канаді не мають права на соціальну підтримку по програмі "Канадський Студентський Кредит".

Наступна таблиця показує, скільки грошей необхідно мати для одержання студентської візи в Канаду.
Всі провінції, за винятком Квебеку Квебек
Студентська основа 10.000 на 12 місячний період, плюс вартість навчання, що становить 833 на місяць 9.600 на 12 місячний період, плюс вартість навчання, що становить 800 на місяць
Чоловік/дружина або де-факто партнер 4.000 на 12 місячний період, що становить 333 на місяць 60% студентської основи, або 5.740 на 12 місячний період, що становить 478 на місяць
Інші залежні члени родини 3.000 на 12 місячний період за кожного залежну дитину будь-якого віку, що становить 255 на місяць 40% студентської основи, або 3.840 на 12 місячний період, що становить 320 на місяць

Copyright © Emigrant.ca, 2005-2017